15 december 2006

En utflykt till Verkligheten

Jag jobbar hemmifrån den här månaden. Och lyssnar väldigt mycket på radio. Christer i P3 fick min uppmärksamhet igår. Tävlingen "Sanning eller bullshit" var på agenda. Programledaren ( som inte var Christer igår) gör påstående som den tävlande ska säga sanning eller bullshit till. Det brukar vara rätt klurigt. Tycker jag. Förutom en fråga igår. "Betyder HBT Homosexuella, Bisexuella och transpersoner." Jag tänkte herregud. Vilken enkel fråga. Men när tjejen som tävlade sa att det var bullshit insåg jag en sak som jag egentligen vet. Det är så himla lätt att leva i sin egen bubbla med människor som är likasinnade. För mig som har jobbat mycket på olika sätt med tex HBT- frågor ( som betyder just homosexuella, bisexuella och transpersoner) är det en förkortning som är självklar. Men även om jag vill tro det ibland så är inte allt som jag tycker är självklart, självklart för alla andra i Sverige. Eller världen. Ibland är det bra att få sådana här påminnelser. Det gör att jag förstår att sätta mitt politiska arbete i rätt tidsperspektiv. Jag tycker kanske att jag tjatar om könsmaktsordning, heteronormativitet, vikten att jobba mot homofobi.. osv men för dem jag föreläser eller debatterar så kan det vara nyheter...Därför är det aldrig (nästan ialla fall) onödigt att upprepa det som kan tyckas vara självklarheter för en själv. Och kanske krydda det med lite ödmjukhet att vi alla agerar och verkar utifrån den verklighet som vi själva uppfattar..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår ditt resonemang, men HBT borde väl ändå vara allmänbildning i Sverige på 2000-talet.

Människor i allmänhet är så ovetande om verkligheten att det går att lura i dem precis vad fan som helst, tyvärr.

Sofia Karlsson sa...

Men det är väl just det som vi som är så "upplysta" måste förstå. För att människor ska kunna begripa vad vi säger. Och för att kunna påverka. Att det är inte allmänbildning. Även om det borde vara det. /Sofia

Anonym sa...

För att fortsätta argumententationen.. Jag känner mig inte speciellt upplyst.

Jag är 17, jag är man, jag är inte delaktig i HBTrörelsen, jag är (jag antar) inte på samma sida av den politiska skalan som du, jag tycker i grund och botten att F! har en väldigt viktig fråga att driva när det gäller feministiska frågor och partriarkala orättvisor gentemot kvinnor, men skulle aldrig få för mig att rösta på F! eller något annat som har en sådan stark vänsterbetoning som jag anser att F! med hjälp av/tack vare Gudrun Schyman i spetsen.

Men ändå vet jag vad HBT är, helt enkelt därför att jag bryr mig om människor, kort eller lång, smal eller tjock, röd eller vit, man eller kvinna - Vi är människor.

Däremot verkar svenskarna ha glömt bort det, man lever i sin lilla bubbla och bryr sig inte, helt enkelt. Det är problemet med folk nu för tiden, inte en jävel bryr sig. De går omkring och vägrar ifrågasätta och när något händer vänder de på klacken och går en omväg. Folk TROR på det de läser i tidningarna, och det är väldigt lite som faktiskt är sant i en tidning, det vet nog både du och jag, jag utav mina anledningar, och du (borde) det efter den hetsjakt och idioti som F! utsatts för utav Svensk Media allt för många gånger.

/Johan

Madelene sa...

Detta är väl de flesta politikers problem - att man blir insnöad som på vilket jobb som helst. Många feminister pratar om könsmaktsordningen, medan det är ett ord som saknar innebörd för många människor. Vi glömmer helt enkelt bort att omgivningen inte lär sig i samma takt som vi själva i vårt yrke.

Men det här tror jag är synnerligen viktigt för politiker - att ständigt ta ett steg tillbaka och vara extremt pedagogisk. Så, bra insikt. Försök att komma ihåg den.