20 april 2007

Grattis Elin!

Jag befinner mig på SFS fullmäktige på Gotland. Anledningen är att jag är mötesordförande, vilket är för mig som gillar möten väldigt roligt. Och det är alltid roligt att komma tillbaka till sin gamla organisation, och se att rätt mycket är sig likt men också väldigt mycket är förändrat.

SFS blir ibland betraktad som en skola för blivande politiker. Ett ställe att lära sig fixa och trixa och hur man myglar. Jag tycker att det är en orättvis beskrivning. SFS är i och för sig en organisation med många ansikten... och alla inte alltid så vackra. Men en av anledningarna till att jag började engagerade mig så hårt i jämställdhetsfrågorna inom högskolan och i allmänhet är mycket på grund av SFS. Jag ville förändra och jag ville även såklart förändra både inom studentrörelsen och högskolan. SFS blev där jag lärde mig mycket av organisation, demokrati och att försöka förändra inifrån.

Studenters engagemang är en viktig del för ett lands demokrati, det ser vi inte minst i länder som kämpar för grundläggande demokratiska rättigheter. Där är det ofta studenter som finns i täten i kampen för förändring. Därför är SFS en del av svensk studentrörelse något mycket mer än en plantskola för blivande politiker. Studenters engagemang är mer än bara en kamp för ett högre studiemedel eller billigare kurslitteratur. Studentrörelsen har ett viktigt ansvar för demokratin i Sverige och i världen. Stora ord, men det är för att demokrati är lite högtidligt faktiskt, och det är farligt att ta det för självklart.

Så här är jag nu, på ett av Sveriges största studenmöte, inte längre student men känner fortfarande något som kan liknas vid kärlek för en organisation som har gett mig vänner, medgångar, motgångar och erfarenheter. Och det gör mig extra glad och stolt att SFS valde om Elin Rosenberg till ordförande för SFS. Elin är en av de bästa ordföranden den här organisationen har haft. Och hon tillhör en klubb som tyvärr fortfarande inte är så stor, nämligen kvinnliga ordföranden för SFS.


2 kommentarer:

Sara R sa...

Ah, memory lane... =) Trevligt! Måste vara kul att vara med och samtidigt inte vara med, att få vara lite deltagande åskådare så att säga.

studennyheterna i lund sa...

http://studentnyheterna.wordpress.com/2007/04/20/sfs-stamma-2007/

vi har gjort ett insalg om sfs grejen på gotland som sändes i fredags, lyssna gärna!