20 september 2007

Var är glasögonen, Borg?

Mer än ett år har gått sedan riksdagvalet 2006. Det är ingen underdrift att feministiskt initiativs resultat där inte nådde upp till våra förväntningar. Vad hände sedan är en relevant fråga att ställa, och svaret är något mer glädjande än valresultatet. Det som sker är att vi står på oss. Feministiskt initiativ finns kvar och gör det feministiskt initiativ även skulle ha gjort i riksdagen. Vi granskar regeringens politik. Feministiskt initiativs styrelse släppte häromdan en rapport om alliansens jobbpolitik. Inte någon munter läsning men oavsett visar den på vikten av ett fortsatt feministiskt arbete inom svensk politik. Där behövs både feministiskt initiativ och alla andra feminister inom etbalerade partier och utanför.

Anders Borg gick för drygt en halvtimme sedan med sin budgetproposition till riksdagen. Han är stolt över att kunna presentera en ansvarsfull budget säger han enligt DN. Det borde kännas tryggt med en finansminister som är ansvarsfull. Men det gör det inte, jag är inte trygg för Borg mäktar inte med att ha på sina feministiskta glasögon samtidigt som han balanserar med sina siffror. Det är synd, för en finansminister med feministiskt perspektiv i alliansregeringen skulle göra livet väldigt svårt för en kristdemokratiskt socialminister.

Intressant om : , , ,

3 kommentarer:

Samuel sa...

"Feministiskt initiativ finns kvar och gör det feministiskt initiativ även skulle ha gjort i riksdagen. Vi granskar regeringens politik."

Hade vi inte suttit i regeringen istället? :) och rockat fram rättvisa!!

Tobias sa...

Inte mycket till rapport det där. Tycker könskvotering är en intressant fråga. Varför ska man åsidosätta kompetensen för att det är viktigt att den anställda har en vagina? Är inte det omvänd diskriminering? Skulle du vilja bli anställd av orsak av att du har rätt "kön"?

Problemet med rapporten är att den inte är särskilt objektiv. Finns fler problem med den annars också. Det finns ingen manlig konspiration som Fiorna tycks tro. Så kan det gå när man bara ser könet.

Har aldrig gillat Fi, det trots att jag nog anses vara feminist själv så tror jag på att feminism är en ideologi med trosystem. Precis som vilken ideologi som helst så finns det inga lätta lösningar.

Gudrun må se Talibaner överallt i Sverige. Men det är nog mer av ren paranoia...

Sofia Karlsson sa...

Tobias, min fråga till dig är om du själv anser dig vara feminist? Om du gör det och du har en någorlunda egen definition som på något sätt stämmer överens med andra feminister- Då borde frågan om kvotering som ett sätt av flera att bryta diskriminiering inte vara helt främmande. Sedan kan ju vi som feminister tycka olika i huruvida det är en bra metod eller inte. Rapporten jag länkade till handlar inte så mycket om kvotering. Utan den handlar om vikten av ett feministiskt perspektiv på jobbpolitiken. Jag är feminist för att jag är trött på att aldrig få vara människa. Utan bara är mitt kön hela tiden. För att ta den korta versionen. Jag är aldrig objektiv. Illusionen om objektivitet som något som finns och något värt att sträva efter är den här världens största problem. /Sofia