28 april 2009

Bitterfittan

Bitterfittan har olika betydelser för olika människor - det är upp till var och en att definiera och om man känner för det kategorisera sig. Idag är jag en bitterfitta. 

Anledningen är Libertas, och detta kräver så klart lite närmare förklaring. Jag blir egentligen glad över engagemang. Och jag tycker faktiskt Libertas i sig är ett intressant projekt- att skapa samarbete och ett europeiskt parti är spännande och kan vara utmanande för demokratin. 

Men det är lite typiskt. 

En väldigt rik man blir lite upprörd. Över hur EU har utvecklats, över Lissabonfördraget , över byråkratin, över lite allt möjligt. Den väldigt rika mannen tänker- nä nu jäklar. Så han tar sina miljoner, bygger en hemsida och får igång paritregistrering lite över allt. I Sverige tex. Alla som vill får anmäla sig på hemsidan för att bli kandidater till Europaparlamentet. Man ( och vilka man är, är något oklart- eftersom Libertas vurmar om demokratin men verkar inte vara så intresserad av att bygga en egen demokratisk organisation) får ihop en lista på några kandidater här i Sverige, och i andra EU länder. Och nu ska man kandidera till EUparlamentet man siktar på 100 mandat allt som allt och frågorna man kommer att driva handlar mest om demokratiformer och offentlighetsprincipen. Jaha. Viktiga frågor det här med demokrati. Men vad är också viktigt? Demokrati kopplat till en faktisk politik! Som tex handlar om mänskliga rättigheter, jämställdhet, rätt till abort med mera. Tänk om det skulle finnas ett sådant parti- och tänk om ett sådant parti också tänkte och hade stora europeiska ambitioner. Men vänta.. det finns ju! Men ingen miljonärer som vill investera i lite krossandet av förtryck och ojämlikhet. Inte så överraskande kanske. Men där är min bakgrund till min grupptillhörighet för dagen. Bitterfittan- det är jag. 

2 kommentarer:

Linda sa...

Ja...bitterfitta är namnet för dagen. Var håller alla rika miljömedvetna miljonärs aktivister till som vurmar för mänskliga rättigheter, humanism, feminism, fred och frihet? Ho hoo HAaLLÅÅåå!??

Den Mossgröna HBT-bloggen sa...

Bra rutet! Märkligt hur alla rika, hippa människor lyser med sin frånvaro varje gång ska det upp viktiga ämnen på tapeten.