12 april 2009

Pirater letar hångel


Min vän och partikollega Veronica har upprört en stor del av den så kallade bloggosfären. Vilket är lite kul, men samtidigt väldigt tröttsamt. 

 Bakgrunden är Piratpartiet partiledare Rick Falkvinge i sin status på facebook skriver: 

"letar runt efter trevliga tjejer att sova hos när han åker runt till olika städer i Sverige. Mys gör underverk för stridsviljan och entusiasmen.."

Detta föranleder ett inlägg på politikerbloggen som gör det till ett scoop att Falkvinge i sin roll som partiledare letar ragg på facebook. (Om än med glimen i ögat, eller det är vad jag läser in)  Detta i sin tur får Veronica att skriva ett inlägg där hon ifrågasätter attityden hos ett mansdominerat parti, som har problem att attrahera kvinnor.( Som väljare då, de som vill hångla med Rick vet ju nu att det är fritt fram. ) Ett ifrågasättande som är helt legitimt och som jag delar- jag undrar uppriktigt, hur tänkte du nu, Rick? 

Efter Veronicas inlägg händer något intressant. Kommentarerna strömmar till Veronicas blogg, mest upprörda män. Som med varierande framgång försöker förklara att vad Rick skriver på sin facebook profil är privat, har ingen med att göra, har inget att göra med piratpartiet - och en del kommer också till slutsatsen att feminismen och feminister är sexualfientliga. ( Den har jag aldrig hört förut) Dessutom gör Rick en not på Facebook med rubriken- "Skäms Expressen". Där han upprörs över att journalister hör av sig och undrar om han får ligga på sin turné.  En fråga som jag har full förståelse för att man ställer, och ska jag vara ärlig är jag också lite nyfiken. Funkar det Rick? Men jag är mer nyfiken på min första fråga- hur tänkte du nu? När du skrev som du gjorde i din status på Facebook? Och är du inte oroad över att ditt parti har en sådan övervikt av män som aktiva och sympatisörer? Och förstår du inte att när du är partiledare och ställer upp i val- där du ber om förtroende och mandat- då blir det också intressant hur du uttrycker dig och agerar även i andra forum än de som är direkt offentliga. Du är inte bara partiledare på valmöten- utan också en partiledare med en öppen facebook profil där alla kan läsa din status- och vad du väljer att uttrycka där får effekter på hur ditt parti uppfattas. Och så var vi tillbaka till Veronicas frågeställning; Raggar du som valstrategi? 

8 kommentarer:

Undraren sa...

Ja, man kan undra mycket, tex om det är valstrategi att just FI-bloggare finner detta extra intressant. ;-)

Själv är jag nyfiken. Om Falkvinge nu agerat fel i dina ögon, hur borde han agerat? Hur se ditt alternativ ut? Lite konstruktiva råd ger nog bättre resultat i kampen än misstänkliggöranden, och pekpinnar.

Sofia Karlsson sa...

Frågan kan ju vändas tillbaka- varför så många ( varav en hel del är sympatisörer till piratpartiet ) hänger upp sig så väldigt mycket på Veronicas blogginlägg.. och dessutom tolkar det fel. Tolkar jag det som. :-)

Alltså, Falkvinge har inte agerat "fel" eller "rätt" i mina ögon. Och jag tycker definitivt inte att jag kommer med pekpinnar. Inte mot att ragga, eller hångla, eller knulla i alla fall.,

Det intressanta här är ju vad man ( Falkvinge ) i det här fallet sänder för signaler, och vilken bild hans agerande ger av piratpartiet. Inte agerandet att han letar sovplats på sin valturné. Utan att han ska ut på valturné som partiledare- och om han dessutom kan få lite mys av villiga brudar - så är det en bonus. Det är ett sätt att uttrycka sig som jag tolkar ger en bild av piratpartiet som inte är sympatisk.. dvs " man ska ut på uppdrag- förmedla ett budskap- han behöver sympatisörer- och tjejer för att mysa med.."

MEn jag slutar med tolkningar där- det går ju att överanalysera en statusuppdatering på facebook. Och jag känner att jag börjar närma mig gränsen. :-)

James sa...

Jag tror inte det är många som bryr sig det minsta om vad han sagt, eller ens vad han gör som inte har med partiet och frågorna att göra. Särskilt inte inom just partiet, Jag skulle vilja påstå att vi vuxit upp, vuxit förbi alla Moralpanikens människor som skricker HJÄÄÄLP! om de ser naken hud offentligt, eller ringer polisen om den nya grannen Bengt (49) säger hej till 13åriga Anna och stämplar grannen som pedofil.

Daniel Scythe sa...

Jag tror att den stora tillströmningen av folk till hennes blogg beror på att Blogge skickade dit dem genom en länk i sin blogg och med andra ord så får kommentarerna en stor övervikt av bloggeläsare. Det hon hade skrivit var ju sig relativt försiktigt fast många av de som läser detta var nog först irriterade på Politikerbloggen och hade sen fått Veronicas blogg tolkad för sig av Blogge.

Anonym sa...

Daniel Scythe: Jo, Blogge lockade över några av sina machokompisar, men absolut största läsarskaran kommer från knuff.se.

Jakob sa...

Personligen önskar jag att vi i PP och ni F! kunde samarbeta, jag tror att vi har goda möjligheter att vitalisera politiken i landet - men att vi slåss mot samma krafter som håller icke etablerade utanför.

Just saying :)

Sofia Karlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sofia Karlsson sa...

Jakob, jag håller med dig. En gemensam debattartikel kanske? eller blogginlägg kanske? Det kan ju alltid vara en början?