11 juni 2009

FUCK YOU .. är en bra låt

Min något tillspetsade artikel på newsmill om nyttan med Feministiskt initiativ  väckte tydligen en hel del känslor. Jag är med på att alla inte delar min syn på att det behövs en politik med en feministisk utgångspunkt eller feminstisk analys.  Jag kan också förstå att man blir förbannad om man läser min artikel och tror att jag menar att det bara är Feministiskt initiativ som har gjort något för jämställdheten i Sverige. Det menar jag såklart inte, jag är fullt medveten om att det är en lång historisk kamp som fört oss fram till där vi är idag. Och att många feminister som är med och skapar förändring inte finns i Fi. Men jag vidhåller att Fi behövs i det politiska landskapet i Sverige. Och jag är övertygad om att Fi har skapat utrymme för feminister inom andra partier att arbeta för förändring. Jag tror också att vi påverkar genom att andra plockar upp våra förslag och gör dem till sina. Vi är en del av det politiska samtalet, även om många fortfarande enbart tjuvlyssnar på oss . 

Men kommentarerna som handlar om att  jag och Fi är sexister och hatar män är så tröttsamma. Faktiskt. Dessutom gjorde en gammal goding comeback i kommentatorsfältet som är en skröna om att Fi har en kampsång..Det handlar om ett  framförande som gjordes i form av  Radical Cheerleading på Fi kongress 2005.  Jag har tidigare i denna bloggen kommenterat och förklarat det framförandet. Det går att läsa här

Tja.. vad ska säga. Jag säger som Lily: 


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror, lite som du antyder, att F! skulle vinna en del på att inte alltid framställa sig som det enda feministiska alternativet. Jag röstade på (v), mest på grund av att jag tyckte att de hade den mest genomarbetade feministiska politiken (i partiprogram och feministiskt program). Många tycker säkert annorlunda, exempelvis att F! är mer feministiskt, men det är trist när feminimen reduceras till att nästan bara handla om Schyman till bryssel eller inte.

Tänker också att det vore bra om F! inte bara förlitade sig så mycket på Gudrun och kampanjandet till riksdag och EU. Det finns så mycket annat att göra för en feministisk rörelse.

Kämpa på!

Sofia Karlsson sa...

Det blir ju ett ganska ensidigt fokus i valrörelse framförallt. Men Fi har absolut en utmaning i att få fram sin politik och vad som menas med en feministisk dimension - nu när det inte är val längre. Det är en styrka att ha en politiker som Schyman med men blir också en svaghet på det sättet att det kan verka som Fi är Gudrun Schyman.
Jag tror som sagt Fi behövs i politiken på många olika sätt- men det är inte det enda sättet att föra feministiskt synsätt och arbete framåt. Men jag skulle önska att fler som du röstade på Fi istället för andra partier- just för att flytta fram feministiska positioner överallt.

:-)

Kämpa på du med!

Anonym sa...

Men det finns några saker som är särskilt viktiga för mig som feminist; exempelvis att stärka den offentliga sektorn med den barnomsorg, äldreomsorg etc som kvinnor (så länge vi har huvudansvaret för omsorg) är så beroende av. Samt som så många kvinnor arbetar inom. Bland annat måste detta ske genom att höja lönerna i offentlig sektor. Och där upplever jag att (v) tar tydlig ställning; höjda skatter krävs för att höja lönerna. F! tillsätter istället en grupp med främst borgerliga (eller i vissa fall kanske före detta borgerliga?) tänkare - som inte alls vill se en stärkt offentlig sektor eller några höjda skatter.

Lite i analogi med detta föreslog F! också en allmän samhällsplikt - med arbete i omsorgen, istället för värnplikt. Jag tror att det vore ett dråpslag mot möjlöigheten för alla som arbetar inom omsorgsyrken att stärka sin status och höja sina löner - när arbetsgivarna skulle få en massa nästan helöt gratis arbetskraft. Plus att det skulle stärka bilden av att det kvinnor gör på sitt jobb - det skulle vem som helst utan utbildning kunna göra.

Alltså; så länge F! inte på allvar tar ställning i ex.vis detta - så kan jag helt enkelt inte rösta på F!

Eller har ni något annat alternativ (än ex.vis höjda skatter) för att höjja kvinnors löner (mer än 80% av de anställda i offentliga sektorn är kvinnor - så en omfördelning av mer resurser hit borde vara det rimliga sättet att uppvärdera det arbetet)?

Fredrika Bremer sa...

Så är det jämt. Som feminist är man direkt manshatare och sexist. Jag fick ett inlägg på min blogg en gång av en man som tyckte det var helt OK för män att se ner på kvinnor. Kvinnor är dryga att leva med, de bara klagar. Män får förakt mot kvinnor, det är helt förståeligt. Men kvinnor som är feminister, hatar män. Och kvinnor som hatar män är onda..

LOL!

Fredrika bremer sa...

Det finns alltid män som ska klaga. På allting, så fort de kan. De klagar så fort man tar fram kvinnor på något sätt, då är det arga feminister. Jag får väldigt ofta utstå hotelser på min blogg, samt en hel drös med förlöjliganden. Jag är medlem i FI men efter att jag försökt få stöd hos gänget i frågor gällande invandrarkvinnor och att vi måste hjälpa kvinnor som tvingas in i slöja och burka, och jag inte fick det, blev jag besviken och tänker förmodligen inte betala årsavgift längre.

Men jag är ändå feminist och är förbannad på att det alltid kommer finnas män som tycker de har rätt att bestämma över kvinnor.