8 juni 2007

Nuder och Rosing i punktform

Så mycket som är värt att kommenteras från de senaste dagarna. Så jag tar det i punktform.

1. Pär Nuder. Så himla typiskt att det som ska vara ett exempel på att det är högt i tak hos socialdemokraterna är just en fråga som rör jämställdhet. Jag syftar såklart på frågan om föräldrarförsäkringen. Se artikel i Svenska Dagbladet Och att Pär inte tycker att det är så käckt att kvotera. Utan att alliansens förslag med en bonus till papporna är en mycket trevligare idé. Saker och företelser hänger ihop. Kvinnors lägre löner hänger samman med vårt ojämställda samhälle och vilka normer och värderingar vi lever under och upprätthåller. Vi kan inte vänta på att kvinnor ska bli rättvist behandlade på arbetsmarknaden om vi inte samtidigt ser till famijepolitiken. Kvinnor tar ut mer av föräldrarförskringen av massor av olika anledningar. Men det är också ett faktum att de kvinnor som inte är föräldrar bli betraktade som blivande mödrar av arbetsgivare. Och därmed en större "risk" att anställa. Familjepolitk och arbetsmarknadspolitk hänger samman. Men för den sakens skull är inte en delad föräldrarförsäkring lösningen på allt. Så klart inte. Men det vore ju trevligt om ledande socialdemokrater som tidigare varit finansminstrar hade förmågan att lägga ihop två och två.

2. Manifestation för kvinnofrid i rättsalarna. I Humlegården i stockholm på nationaldagen. Jag var där tillsammans med många andra. Stort tack till arrangörerna. Framförallt till Frida som också höll tal i slutet av manifestationen. Det var det bästa tal jag hört på länge. Starkt, gripande och fyllt av kämparglöd. sorg och vrede. Tack!
Läs om manifestationen i aftonbladet.

3. Rosing eller Gynning? Samma skrot och korn? Eller varför är den ena trash och den andra Glamourprinsessa. Linderborgs artikel i aftonbladet igår verkligen läsvärd. Och en tankeställare för mig. Jag har viftat med Gynnings bok, EGOGIRL i ett antal gymnasieklasser. När jag varit ute och talat om och diskuterat feminism. Gynning är för mig ett strålande exempel på att feminism ser olika ut, och vi för vår kamp på olika sätt, Girlpower helt enkelt. Så varför har jag aldrig talat om Rosing på samma sätt? Ingen aning egentligen, men Linderborg kommer kanske nära svaret. Även om jag här vill framhålla att när Rosing startade sitt parti tyckte jag att hon skulle gå med Fi istället. Men jag dissade henne inte som politiker.


Min artikel som publicerades i expressen 29 juli 2006 klicka här för att läsa.

3 kommentarer:

tiarafeministen sa...

Har faktiskt inte läst EGOGIRL, är den läsvärd?

Men visst är det lite "same same, but different", frågan är varför...

Samuel sa...

Hej Sofia! Jag vill minnas att du framhöll Rosing lite i alla fall, den 12 september 2006 på ett fullsatt fik i Umeå :)

Väldigt intressant artikel att läsa!

Sofia Karlsson sa...

Ja det har jag ju faktiskt. framhållit rosing också.. och både rosing och gynning som feminster är intressant att diskutera. Eller diskutera feminism med deras utgångspunkt. MEn artikel i aftonbladet tar upp klass på ett väldigt bra sätt.

EGOGIRL är läsvärd. Kanske inte bra litteratur. Men om man gillar Gynning. Eller är nyfiken på henne. tex.