Studentpolitikern i mig vaknade när jag hörde på radion om centerns utspel att man vill slopa fribeloppet. Det låter alltid så bra när politiker argumenterar för att fribeloppet hindrar studenter från att jobba vid sidan av studierna. Därför ska fribeloppet bort så vi inte hindrar människor från att arbeta och inte gör oss beroende av bidrag.
Skitsnack säger jag. Fribeloppets varande handlar i grunden om vilken syn vi har på heltidsstudier och därmed också utbildningens kvalite. Heltidsstudier ska vara just heltid, och studiemedlet ska vara så pass rimligt att det går att leva på. Arbeta extra, och försörja sig på sommaren ska var möjligt. Därav ska fribeloppsgränsen vara generös tilltagen. Men att ta ta bort fribeloppet och säga att alla studenter har frihet att arbeta så mycket man vill. Det är att samtidigt säga att heltidsstudier inte är heltid.
Heltidsstudier som inte är heltid är inte så mycket värt. Det finns mycket att arbeta för när det gäller högskolans kvalite. Ta bort fribeloppet är inte rätt väg att gå, vare sig för den enskilda studenten eller för den högre utbildningen. Vi har i Sverige idag med möjlighet till lån, avgiftfria ( någotsånär) studier och studentinflytande en högra utbildning att på många sätt vbara stolt över och värna om.
Med centerns utspel idag, och Littorins syn på vad studier är verkar utbildningspolitiken i Sverige gå mörka tider till mötes. Folkpartiet gick till val på att öka utbildnings och forskningskvaliten. Nobelpriser skulle regna över den svenska forskningsvärlden i den folkpartistiska framtidsvisionen. Hur hade ni tänkt åstadkomma detta, Leijonborg? Ska ni köpa nobelpriserna eller ?
Läs SFS kommentar.
Andra bloggar om: Fribeloppet, Littorin, utbildningspolitik
7 kommentarer:
Vill bara säga att jag håller med dig, framförallt om Fp. Med deras kunskapssyn så kommer inga nobelpriser eller andra priser regna över sveriges skola iallafall.
Möjligtvis något nostalgipris från någon "Det var bättre förr"-förening.
Per
Fp kanske agerar efter egna erfarenheter? "Tusan att vi har så dålig kvalitet på våra egna utbildningar!" ..och så tror dom att det gäller alla oss andra?
Eller nå't. Jag försöker hitta en rimlig förklaring till hur fp funkar liksom...
Nej, tunt med nobelpriser blir det.
Brukar oftast hålla med dig, Sofia, men i detta fallet gör jag det inte. Om man inte gör något drastiskt åt studiestödet för de som har barn, så måste fribeloppet bort. Har själv studerat i flera år och varit ensamstående förälder. Jag valde oftast då att inte komma över fribeloppet, men blev istället fånge i bidrags-systemet. Återbetalningskrav, krångel med a-kassa, socialbidrag(!!). När min make nu studerat, och samtidigt varit tvungen att försörja tre barn, så har det varit stört omöjligt för honom att hålla sig under fribeloppsgränsen. Jag vill hävda att det faktiskt inte är möjligt att studera med studielån när man har flera barn. Man får i stället välja att jobba heltid periodvis samtidigt som man pluggar, och hur bra studier blir det då? Eller sällar du dig till dem som menar(men sällan säger det rakt ut) att man skall plugga först och skaffa barn sen?
Hej
Bra blogg. Har du sett den här kvinnans inlägg på Sourze. Borde intressera dig.
http://www.sourze.se/Vi_kvinnor_%c3%a4cklas_av_nakna_m%c3%a4n_10598038.asp
Bra rutet! Heltid är heltid!
Jag förstår inte. Vad gör det dig om jag arbetar vid sidan om mina studier? Vissa är bättre än andra på att genomföra studier, och kanske vill jobba vid sidan om. Alla har olika ambition och talang, du vet. Typiskt vänsterförtryck-tänk..
Kul att du gillar min blogg Anna. Jag håller med dig om att det idag inte är möjligt att studera och ha flera barn samtidigt. Ändå är det många som gör det. Min respekt till alla er som får det att gå ihop. Det är ett typiskt systemfel. Man hamnar mellan stolarna lätt som student, framförallt om man dessutom har ett försörjningsansvar. Jag menar att det måste vara möjligt att studera med barn, utan att hamna i något moment 22 och bidragsträsk. Lösningen på det är inte enkel, men det är inte att ta bort fribeloppet.
Heltidsstudier innebär heltid, och jag tycker att det är en schysst att samhället och den enskilda individen delar på kostnaden som det är att studera. Dvs väldigt förenklat lån och bidrag. Plus att den som studerar satsat sin tid, och även i dagsläget mindre pensionsgrundande inkomst medan man studerar. Jag tycker att hälften bidrag hälften lån vore en bra utgångspunkt. Med en större bidragsdel om du har försörjningsansvar. Det ska inte vara som idag att man blir tvingad att ta sig över fribeloppsgränsen.
Studiemedelsystemet är en förutsättning för att alla som vill ska kunna välja att studera. Att ingen ska välja bort högskolestudier för att man inte har råd. Studiemedelsystemet kombinerat med avgiftsfria universitet är något att vara stolt över. Det är ett system värt att bevara. Fribeloppet är en del av det systemet, tar man bort fribeloppet säger man nej till denna modellen. En modell som är finansierat av oss alla med skatter, vilket gör att om du som enskild individ klarar av att jobba mer än fribeloppet (= 100 000 om året) då ska du inte ha hela studiemedlet. Diskussion om att studiemedlet är för lågt, är en sak. Och det håller jag med om. Absolut. Fribeloppet är i grunden del i en annan diskussion. En ideologisk diskussion. Och jag blir alltid förvånad att det är sk högermänniskor som skriker om att ta bort det. Välj själv om du vill ta del av studiemedelssystemet men om du väljer att försörja dig på annat sätt under studietiden är det ditt val. Den enda gång bidrag utan förbehåll är OK för högerblocket är tydligen vårdnadsbidrag och studiebidrag.
Skicka en kommentar